Linoljefärg har använts i århundraden. Ursprungligen var det en färg för konstnärer och dekorationsmålare men redan på 1600-talet var det en färg känd för sina både vackra och bevarande egenskaper. I Norden blev målning med linoljefärg vanligare under 1700-talet. Först i och på slott och herrgårdar, därefter på stadens gatufasader och i slutet på 1800-talet på nästan alla hus som inte var slamfärgsmålade.

Linoljefärgen har främst använts på föremål och byggnadsdelar av trä – men också på kalkputs, natursten, stuck och metall. Under 1950- och 60-talet trängdes linoljefärgen undan av de ”moderna” alkyd- och akrylatfärgerna – vilket också innebar att många hus som tidigare målats med linoljemålade övermålats med plastfärg. Sedan en tid har linoljefärgen dock kommit tillbaka som ett mycket uppskattat hus- och naturvänligt alternativ – som dessutom ger ett oöverträffat vackert resultat.

Linoljefärgen har alltid uppskattats för sina unika egenskaper. Där är dryg, lätt att måla med och den går att måla över i princip hur många gånger som helst. Den kan aldrig skada underlaget – utan skyddar det effektivt mot fukt och röta. Linoljefärgen blir också vackrare med åren. Den bildar en unik patina som man inte kan få med en modern akrylatfärg. Det är också naturens egen färg – så för dig som prioriterar en jordnära och naturvänlig livsstil är linoljefärg det självklara valet.  Därför är linoljefärg också idag lika självklar på gamla som nya ytor – på fasader och fönster utomhus och på väggar och tak, snickerier och möbler inomhus.